Υπάρχουν πολύ μύθοι για τη διαδικασία των ομιλητικών θεραπειών. Σε αυτή τη σελίδα προσπαθώ να διαλύσω κάποιους από αυτούς απαντώντας σε ερωτήσεις που μου γίνονται συχνά.
Πώς ξέρω αν χρειάζομαι ψυχοθεραπεία;
Υπάρχουν μία σειρά από αιτίες που μπορεί να σας οδηγήσουν στο να αποφασίσετε να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία: να ξεκαθαρίσετε κάποιο σας θέμα, να αλλάξετε παλιές σας συνήθειες, να ξεμπερδέψετε πολύπλοκα προσωπικά σας θέματα, ή για την προσωπική σας ανάπτυξη. Μπορεί να αναζητήσετε ψυχοθεραπεία λόγω μιας προσωπικής σας κρίσης, ή μπορεί να σας ενθαρρύνουν οικογένεια ή φίλοι. Οι περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να ξεκινήσουν ψυχοθεραπεία όταν αυτές οι δυσκολίες έχουν γίνει τόσο μεγάλες που νιώθουν ότι επηρεάζουν την καθημερινότητά τους αρνητικά και δυσκολεύονται να τις διαχειριστούν.
Τι γίνεται κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας;
Δεν υπάρχει μία τυπική μορφή συνεδρίας. Η συνεδρία διαρκεί μία ώρα και αυτός είναι ο δικός σας χρόνος για να μιλήσετε για ό,τι σας απασχολεί. Είστε ελεύθερος να αναφερθείτε σε γεγονότα της καθημερινότητάς σας, διλήμματα, σκέψεις, προσδοκίες, μνήμες και όνειρα. Σας παρέχω ένα ασφαλή χώρο για να μπορέσετε να εξερευνήσετε τα θέματα που σας απασχολούν και να προχωρήσετε προς την αυτοβελτίωση. Αν χρειάζεστε έναν πιο πρακτικό και δομημένο τρόπο προσέγγισης, τότε το Personal Life Coaching είναι η ιδανική ομιλητική θεραπεία για εσάς.
Σε ποια θέματα μπορεί να βοηθήσουν οι ομιλητικές θεραπείες ;
Οι θεραπευόμενοι φέρνουν μια ευρεία γκάμα προβλημάτων στη θεραπεία τα οποία περιλαμβάνουν άγχος (κρίσεις πανικού, αγοραφοβία, γενικευμένη διαταραχή άγχους, κλειστοφοβία), πίεση στη δουλειά, ανισορροπία ζωής-δουλειάς, θέματα σχέσεων (χωρισμοί, διαζύγιο, επιλογή λάθος συντρόφων, μοναχικότητα, προβλήματα στον γάμο, τσακωμοί, ζήλεια), σεξουαλικά προβλήματα (ανικανότητα, σεξουαλικό εθισμό, απώλεια σεξουαλικής επιθυμίας), τραύμα (μετατραυματικό στρες, σεξουαλική κακοποίηση και άλλες επιθέσεις), ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, διατροφικές διαταραχές (βουλιμία, ανορεξία, διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος), κατάθλιψη (χαμηλή διάθεση, κοινωνική απομόνωση, αυτοκτονικό ιδεασμό), φοβίες, εθισμό και κατάχρηση ουσιών, χαμηλή αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, κακοποίηση (σωματική και λεκτική), πένθος και απώλεια. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που κάποιος αναζητά θεραπεία είναι το άγχος, η κατάθλιψη, και οι δυσκολίες στις σχέσεις.
Τι είδος ανθρώπου πάει για θεραπεία;
Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο είδος ανθρώπου που θα αναζητήσει κάποια ομιλητική θεραπεία και πολύ διαφορετικοί τύποι ανθρώπων επωφελούνται από αυτές. Το μόνο που χρειάζεται είναι διάθεση για αλλαγή και όρεξη για δουλειά. Σαν θεραπεύτρια καλωσορίζω και ενθαρρύνω τη διαφορετικότητα και έχω δουλέψει με ανθρώπους από όλα τα κοινωνικο-πολιτικο-οικονομικά στρώματα, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, φυλή, γένος, και σεξουαλική τους προτίμηση.
Πόσο καιρό θα πρέπει να κάνω ψυχοθεραπεία;
Η διάρκεια κάθε ψυχοθεραπείας ποικίλει και εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς και από τη φύση των θεμάτων που θα φέρετε στη θεραπεία. Παρ’ ολ’ αυτά δεν μπορεί να γίνει πραγματικά δουλειά αν η διάρκεια της θεραπείας είναι μικρότερη από τουλάχιστον έξι με δώδεκα μήνες. Στη ψυχοθεραπεία γίνεται μία ανάλυση σε βάθος των θεμάτων που σας απασχολούν με απώτερο σκοπό να βρούμε τις αιτίες και όχι απλά να θεραπεύσουμε τα συμπτώματα. Είναι σημαντικό να έρχεται κανείς αφού έχει πάρει μία συνειδητή απόφαση για το τι επιδιώκει και προσδοκεί από μία ψυχοθεραπευτική διαδικασία και να έχει καταλάβει ότι η ψυχοθεραπεία προϋποθέτει δέσμευση ψυχολογική, χρονική και οικονομική για μία σύντομη περίοδο της ζωής του. Η πρώτη συνάντηση θα σας επιτρέψει να αποκτήσετε μία πιο καθαρή εικόνα για το αν η ψυχοθεραπεία ενδείκνυται στην περίπτωσή σας. Αν αποφασίσετε να ξεκίνησετε ψυχοθεραπεία, θα υπάρχει αναθεώρηση της προόδου κάθε 6 συνεδρίες.
Θα είναι οι συνεδρίες εμπιστευτικές;
Το περιεχόμενο και οι λεπτομέρειες των συνεδριών είναι απολύτως εμπιστευτικές μεταξύ του θεραπευόμενου και της Ψυχολόγου (Νόμος 991 της 117/20,12,1979, Άρθρο 9, ΦΕΚ Α 278). Αυτό το Επαγγελματικό Απόρρητο δεν περιλαμβάνει περιπτώσεις όπου:
Ι. Πρόκειται να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός ή κακό σε κάποιο άτομο.
ΙΙ. Έχει αποκαλυφθεί κακοποίηση παιδιών.
ΙΙΙ. Πρόκειται να υπάρξει κάποια καταπάτηση του νόμου.
ΙV. Η Ψυχολόγος κληθεί να καταθέσει στο δικαστήριο.
Μπορεί η Ψυχολόγος να μου γράψει φάρμακα;
Οι Ψυχολόγοι – Ψυχοθεραπευτές δεν είναι πιστοποιημένοι γιατροί, και ως εκ τούτου δεν έχουν το δικαίωμα ούτε και την απαραίτητη γνώση για να σας γράψουν φάρμακα. Οι Ψυχίατροι έχουν σπουδάσει ιατρική και όχι ψυχοθεραπεία, με την εξαίρεση αυτών που έχουν επεκτείνει τις σπουδές τους να περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία και αναφέρετε στον τίτλο τους. Έτσι οι Ψυχίατροι είναι αυτοί που μπορούν να συνταγογραφούν αγχολυτικά, αντικαταθλιπτικά και άλλα φάρμακα που μπορεί να είναι απαραίτητα στην περίπτωσή σας, τα οποία όμως συνήθως θεραπεύουν μόνο τα συμπτώματα χωρίς να λύνουν τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων. Στην περίπτωση που χρειάζεστε φαρμακευτική αγωγή, το ιδανικό είναι ο ψυχοθεραπευτής σας να μπορεί να συνεργαστεί με τον ψυχίατρό σας για να σας βοηθήσουν στην θεραπευτική σας διαδικασία.
Γιατί πρέπει να γίνονται οι συνεδρίες κάθε εβδομάδα;
Η τακτικότητα είναι πολύ σημαντική για να είναι αποδοτική η θεραπευτική διαδικασία. Η στάνταρ μορφή της θεραπείας, που είναι εβδομαδιαίες συνεδρίες, σας βοηθάει να κάνετε βαθμιαία και σταθερή πρόοδο. Σε κάποιες περιπτώσεις, αν αποφασίσουμε ότι θα είναι ωφέλιμο, μπορεί να συμφωνήσουμε σε δύο ή και περισσότερες συνεδρίες την εβδομάδα για κάποιο διάστημα.
Γιατί χρεώνονται οι συνεδρίες που ακυρώνω με λιγότερο από 24 ώρες ειδοποίηση;
Αν αποφασίσετε τελικά να ξεκινήσετε θεραπεία μετά την αρχική μας συνάντηση, θα ορίσουμε μία συγκεκριμένη ώρα μιας μέρας κάθε εβδομάδα για εσάς. Αυτή η ώρα θα είναι αποκλειστικά δική σας. Δεν θα χρησιμοποιηθεί ποτέ για να δω κάποιον άλλον θεραπευόμενο ούτε θα χρειαστεί ποτέ να περιμένετε για να ξεκινήσετε τη συνεδρία σας. Είναι σημαντικό να έρχεται κανείς για θεραπεία αφού έχει πάρει μία συνειδητή απόφαση για το τι επιδιώκει και προσδοκεί από αυτή τη διαδικασία, και να έχει καταλάβει ότι η ψυχοθεραπεία και η συμβουλευτική προϋποθέτουν δέσμευση ψυχολογική, χρονική και οικονομική για μία σύντομη περίοδο της ζωής του. Αυτή η δέσμευση δίνεται και από την μεριά μου έτσι ώστε να μπορέσει να αναπτυχθεί μία ποιοτική θεραπευτική σχέση, η οποία σύμφωνα με έρευνες είναι και ο σημαντικότερος παράγοντας για μία επιτυχημένη εξέλιξη της θεραπείας.
Μπορώ να παραπέμψω εγώ κάποιον για θεραπεία;
Φίλοι, οικογένεια και συνάδελφοι μπορεί να ανησυχήσουν για την ψυχική υγεία ενός κοντινού τους ατόμου. Είναι πολύ πιο βοηθητικό για το άτομο αυτό να επικοινωνήσει το ίδιο, αφού ένα σημαντικό βήμα στη θεραπεία είναι να αναγνωρίσουμε την ανάγκη μας για βοήθεια. Μπορώ να σας λύσω απορίες εκ μέρους κάποιου άλλου, αλλά το ραντεβού θα πρέπει να κλειστεί τηλεφωνικά από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο.
Πώς πληρώνω για τη Διαδικτυακή Θεραπεία;
Επικοινωνείτε μαζί μου και κανονίζουμε μέσω ποιας εφαρμογής προτιμάτε να κάνουμε τις online συνεδρίες μας. Κανονίζουμε την πρώτη μας διαδικτυακή συνάντηση τη μέρα και την ώρα που σας βολεύει και προπληρώνετε την κάθε συνεδρία σε τραπεζικό λογαριασμό που θα σας παρέχω.