Spread the love...Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter

Η καραντίνα, ο φόβος που προκαλεί η πανδημία και οι οικονομικές δυσχέρειες έχουν επιδεινώσει την ψυχική υγεία των ανθρώπων παγκοσμίως. Yπολογίζεται ότι 1 στους 5 ενηλίκους εμφανίζουν πλέον έντονα συμπτώματα κατάθλιψης. Η κατάσταση είναι αρκετά πιο δύσκολη και για τους ηλικιωμένους.

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να μπορούμε να αναγνωρίσουμε αν κάποιος αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα αυτή την περίοδο αλλά και να γνωρίζουμε πως μπορούμε να συμπαρασταθούμε ουσιαστικά.

Τώρα είναι περίοδος να δείξουμε πραγματικό ενδιαφέρον για τους οικείους, τώρα είναι η περίοδος να νοιαστούμε για τους ηλικιωμένους, είτε αυτοί ζουν κοντά μας είτε ζουν μακριά μας. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη.

Διατηρούμε ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία

Με όσους μένουμε μαζί πρέπει πάντα να έχουμε ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία. Ειδικά αυτή την περίοδο οι άνθρωποι έχουμε διαφορετικές αντιδράσεις στο στρες. Πρέπει να έχουμε αυξημένα επίπεδα ενσυναίσθησης ώστε να αντιληφθούμε τις πιθανές δυσκολίες που μπορεί κάποιος άλλος να αντιμετωπίζει. Για να γίνει αυτό πρέπει να συζητάμε ανοιχτά και με ειλικρίνεια.

Παρατηρούμε ουσιαστικά τον άλλο

Είναι χρήσιμο όχι μόνο να νιώθουμε ενσυναίσθηση αλλά και να παρατηρούμε ουσιαστικά τα μέλη της οικογένειάς μας ή τους φίλους μας. Για παράδειγμα, πρέπει να παρατηρούμε παραμέτρους όπως:

  • Kάνουν συχνά μπάνιο;
  • Προσέχουν πραγματικά τον εαυτό τους;
  • Μπορούν να ανταπεξέλθουν επαρκώς στις ανάγκες της καθημερινότητάς τους;

Aν η απάντηση σε αυτά είναι αρνητική ή αν έστω αν έχετε υποψίες πως κάτι από αυτά δεν γίνεται σωστά, τότε μάλλον ο άνθρωπός σας χρειάζεται κάποια υποστήριξη.

Αναγνωρίζουμε αν κάποιος δυσκολεύεται να εκφράσει συναισθήματα

Η απάντηση «είμαι καλά» από κάποιον μπορεί να είναι ειλικρινής ή μπορεί να είναι και μία μορφή άμυνας.

Όταν λοιπόν ρωτάμε τους οικείους τι κάνουν και μας απαντούν απλά «είμαι καλά»…τότε καλό θα είναι να κάνουμε ακόμα 1,2 ερωτήσεις για να καταλάβουμε αν η απάντηση αυτή μπορεί να κρύβει κάτι. Φυσικά πάντα δείχνουμε πως είμαστε διαθέσιμοι να ακούσουμε το οποιοδήποτε ζήτημα μπορεί να απασχολεί τον άλλο.

Προσφέρουμε λύσεις σε πράγματα που μπορεί να μην φαίνονται απαραίτητα

Εκτός από ψυχολογική υποστήριξη είναι χρήσιμο να προσφέρουμε και πρακτική βοήθεια σε κάποιον που μπορεί για μια περίοδο να σηκώνει ένα ψυχολογικό φορτίο.

Αν δούμε κάποιον να έχει τάσεις κατάθλιψης μπορούμε να προσφέρουμε λύσεις σαν να αντιμετώπιζε ένα θέμα υγείας όπως η γρίπη. Για παράδειγμα, ρωτήστε αν θέλει το εν λόγω άτομο να ετοιμάσετε εσείς το επόμενο γεύμα. Ρωτήστε αν χρειάζεται κάτι πρακτικό όπως ένα ποτήρι νερό, έναν καφέ ή μία κουβέρτα. Ρωτήστε αν υπάρχει οτιδήποτε άλλο που μπορείτε να κάνετε εσείς για να ανακουφίσετε τη διάθεση και την πίεση που μπορεί το άλλο άτομο να νιώθει.

Φυσικά, δεν διστάζουμε να παραπέμψουμε τους δικούς μας ανθρώπους και σε ειδικούς ψυχικής υγείας αν κρίνουμε ότι χρειάζονται τέτοιους είδους υποστήριξη.

Επικοινωνήστε με την ψυχολόγο Νικολίνα Στρατηγάκη εδώ.

Θέλετε να μάθετε και 7 απλούς τρόπους για καλή ψυχολογία εν μέσω καραντίνας; Διαβάστε το σχετικό άρθρο.

Spread the love...Share on Facebook
Facebook
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter