Νικολίνα Ε. Στρατηγάκη Ομαδική ΘεραπείαΗ ομαδική θεραπεία, όπως και η ατομική, στοχεύει στο να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη διαχείριση των δυσκολιών σας. Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να μοιραστείτε τα θέματα που σας απασχολούν με τα υπόλοιπα μέλη αρχικά, αλλά μέσα από αυτή τη διαδικασία οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν γρήγορα κοινά σημεία και συνειδητοποιούν ότι δεν είναι και τόσο μόνοι ή διαφορετικοί από τους υπόλοιπους. Μαζί με τη συνάδελφο, Ευτυχία Λευθεριώτη, συντονίζουμε την ομάδα και επικεντρωνόμαστε στις διαπροσωπικές αλληλεπιδράσεις των μελών έτσι ώστε να έχετε τη μέγιστη ευκαιρία να βοηθήσετε και να μάθετε ο ένας από τον άλλον. Τα μέλη της ομάδας μαθαίνουν όχι μόνο να κατανοούν καλύτερα τον εαυτό τους και τα θέματα που τους απασχολούν αλλά και να γίνονται «θεραπευτικοί βοηθοί» για τα υπόλοιπα μέλη.

Η ομαδική θεραπεία είναι κατάλληλη για ένα μεγάλο εύρος δυσκολιών, όπως βελτίωση διαπροσωπικών σχέσεων, κατάθλιψη, άγχος, απώλεια, φοβίες. Είναι όμως ιδιαίτερα αποτελεσματική για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους με συναισθήματα όπως η οικειότητα, εμπιστοσύνη, και αυτοπεποίθηση.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της ομαδικής θεραπείας είναι ότι τα θέματα αντιμετωπίζονται στο «εδώ και τώρα» σε ένα πλαίσιο που είναι πολύ πιο κοντά στον πραγματικό κόσμο (όπου όλοι ανήκουμε σε ομάδες), απ’ ότι στην ατομική θεραπεία. Για το λόγο αυτό πολλοί θεραπευόμενοι επιλέγουν την ομαδική θεραπεία μετά την ατομική για να συνεχίσουν την προσωπική τους ανάπτυξη.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Η πρώτη συνάντηση – αρχική εκτίμηση – διαρκεί μισή ώρα και γίνεται ατομικά μαζί μου. Είναι μία ευκαιρία να συζητήσουμε τους λόγους που σας οδήγησαν στη θεραπεία καθώς και όποιες απορίες έχετε σχετικά με το πλαίσιο και τη λειτουργία της ομάδας. Οι μετέπειτα συναντήσεις είναι ομαδικές, γίνονται μαζί με τη συνάδελφο Ευτυχία Λευθεριώτη κάθε εβδομάδα, και διαρκούν 90 λεπτά. Συνήθως η ομάδα αποτελείται από 5-9 μέλη. Σε μία τυπική συνεδρία, τα μέλη της ομάδας ενθαρρύνονται να μιλούν και να μοιράζονται τα προβλήματα, συναισθήματα, ιδέες και αντιδράσεις τους όσο πιο ειλικρινά γίνεται μεταξύ τους. Εμείς από τη μεριά μας, ως ψυχολόγοι, φροντίζουμε να υπάρχει πάντα παραγωγική εξέταση των θεμάτων που φέρνουν τα μέλη στην ομάδα, το οποίο δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες για επίγνωση και μεγαλύτερη αυτογνωσία. Οι πληροφορίες που μοιράζονται τα μέλη της ομάδας καθώς και τα ονόματά τους αναμένεται και απαιτείται να παραμένουν εμπιστευτικά από όλα τα μέλη της ομάδας.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ

Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων στην ομάδα είναι τα 9 άτομα. Για να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας να συμμετέχετε στην επόμενη ομάδα μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μου τηλεφωνικά, μέσω email, ή μηνύματος από την σελίδα μου Επικοινωνία.

Η ομαδική θεραπεία είναι μία πολύ οικονομική λύση για κάποιον που ενδιαφέρεται να κάνει θεραπεία γιατί έχει χαμηλότερο κόστος από την ατομική. Η αρχική συνάντηση, που γίνεται ατομικά μαζί μου για να δούμε σε ποια ομάδα θα ταιριάξετε καλύτερα, διαρκεί 30 λεπτά και κοστίζει 20€. Οι μετέπειτα συναντήσεις της ομάδας διαρκούν 90 λεπτά, λαμβάνουν χώρα εβδομαδιαία και χρεώνονται 20€ η συνεδρία. Για τη συμμετοχή σας στην ομάδα είναι απαραίτητη η προπληρωμή τεσσάρων συνεδριών, δηλαδή συνήθως ένας μήνας.

ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ

Στην περίπτωση που κάποιο μέλος της ομάδας δεν μπορέσει να παρευρεθεί σε κάποια συνάντηση, δεν υπάρχει η δυνατότητα για τη μη χρέωση της.

Για περισσότερες πληροφορίες  για την επόμενη ομάδα, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα Δεκέμβρη, παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου.